Blog Jual Beli (Klik Gambar)

Wednesday, February 29, 2012 0 comments

KELIWON NITE RIDE EDISI 'JANGAN GENTAR!'


Details di Group KNR Cycling Community di FB (klik sini)


Tarikh: 2 Mac 2012 (Jumaat) 
Masa: 9.00 - 11.30 malam 
Tempat: Berkumpul di Dewan Seri Seroja, Presint Diplomatik, Putrajaya (dekat Mydin) 
Route: Sekitar Putrajaya 
Level: Santai 
Jenis: All
Bercanda: 9.00pm
Bergegas: 9.30pm
0 comments

Beginners Night - Fun Ride bebudak Meditop

Hafiz - The Giant Justice

Izhar Geng Keliwon - LOOK

Toke kedai Hardware - Ajim aka Pali dengan Colnago

Eja bebetul - C O L N A G O

Apa motif ko posing ni bro. Apesal tak bawak DSLR

Brader Shidi - BH

Akoo tak ingat bila tapi yang start petik - Kahlid (The Silver Surfer). Dia cakap member lama akoo nak ride sama akoo (Ajim aka Pali). Pastu dia cakap Hafiz Iceberg aka The Giant Justice nak ride juga. So akoo patutnya nak test Mtb akoo dengan geng PUR. Tapi petikan mamat ni nampak lebih menyelerakan sebab semua Mtb dan semua nak tunjuk hebat walaupun tak hebat mana pun.

Seperti biasa, akoo sambung memetik kat dalam email opis. Dapat tarik lagi sorang beginner - Haji Ikram. Zuzaki tak yah cakap la sebab dia cakap je tapi basikal pun tak beli lagi. Yusri jual mahal. Saidin ada badminton. So additional as usual - Abang Din Driver Tersohor.

Janji pukul 9 tapi akoo sampai lambat skit. Diorang semua dah tunggu kat parking lot Presint 5 termasuk brader Izhar yang datang dari Banting selepas tertarik dengan jemputan akoo di link blog akoo yang akoo letak kat KNR Cycling Community. Route asal nak main 20km termasuk naik bukit. Tapi oleh kerana ada first timer dalam ride kali ni, kitorang bincang semula di Dataran Masjid dan reroute semula.

Route malam tadi: P5 - Simpang PICC - Masjid Besi - Masjid Putra - Pusing ke P5 - masuk ke taman - lalu bawah jambatan menyusur tepi tasik sampai ke Kolam Awam P6 - pusing belakang KIPT - Padang Ragbi - Parking lot P5. So dapat juga 20km di situ. It is really relax, lite and easy ride. Masa berenti kat jambatan P5, berselisih dengan satu group lain kebetulan ada member lama ada kat dalam tu - Bachak (ex-Alam Shah). Sekali member dia yang duduk satu blok dengan akoo kat apartment ni follow kitorang. 

Start ride dalam 9.30 dan habis dalam sebelum pukul 11.00. Akoo, Abang Din, Shidi dan Kahlid gi minum dulu dan kemudian Saidin datang lepak sekejap. Success....

The Meditop
1. Kahlid (beginner)
2. Hafiz (beginner)
3. Haji Ikram (beginner)
4. Abang Din (otai umur 52 tahun)
5. Joe Radzif (1st timer dengan Mtb)

The Associates
1. Shidi
2. Izhar (KNR - otai)
3. Ajim aka Pali (Colnago the 1st timer) - still dapat catch up dengan kitorang
4. Syabrie - Jiran satu blok

Esok malam akoo nak ride dengan The Legend of Speed plak...
Tuesday, February 28, 2012 0 comments

Night Ride bersama pekerja Kilang Meditop Corporation


Tarikh: 2/3/2012 (Jumaat)
Masa: 9.15 malam
Tempat: Berkumpul di Presint Diplomatik (Dekat Mydin)
Route: Sekitar Putrajaya (akan diupdate kemudian)
Details:
- Berkumpul disekitar Presint Diplomatik
- Taklimat ringkas oleh Chief da Mission malam itu
- Bergerak secara berkumpulan mengikut track pilihan Chief da Mission
- Setiap peserta yang terlewat akan ditunggu di setiap check point
- Kembali ke Presint Diplomatik untuk minum-minum

Berminat untuk menyertai kami?
Sila hubungi / sms Joe Radzif - o-se-3-3-o-3-namnam-patpat
 
5 comments

PIPR14 - Pandangan peribadi saya

Mereka kata:
1. Ada baju
2. Nak pecah rekod
3. Ada cabutan bertuah
4. Helmet wajib

Hakikatnya:
1. Baju abis sebab orang main ambik je
2. Daftar pun kelam kabut cemana nak dapat official count
3. Tak de pun
4. Budak fixie selamba je tak pakai...


Pendafaran:
1. Check nombor
2. Beratur kaunter ikut nombor dan ambil kupon
3. Bawa kupon dan ambil baju
4. Ambil nombor

Yang berlaku:
1. Dah check nombor
2. Beratur dan ambil kupon - Tapi kaunter 1500++ sampai event start pun tak abis beratur lagi
3. Tak check pun kupon masa ambil baju. Ada cerita ada brader pakai satu kupon tapi ambil sampai 5 baju
4. Pilih la nombor mana-mana pun. Ramai je yang tak amik nombor, tak amik kupon dan tak dapat baju.

Kalau akoo jadi official utk Malaysia Book Of Record - akoo tak kan iktiraf langsung rekod diorang ni.

Pengumuman:
- Sila jangan pakai baju tu kerana kita belum dapat pengiktirafan dari Book of Record
Tapi...
- Baju yang akoo dapat tu tak de pun tulis Malaysia Book of Record

Dia tulis Karnival WOW je...

Paling best - Page diorang kat FB dah tak dijumpai lagi...

Akoo bukan nak condemn diorang pada posting kali ini. Tapi nak menunjukkan apa sebenarnya yang berlaku pada hari itu. Ramai peserta tidak berpuas hati berkenaan event tersebut. Secara peribadi, akoo mengatakan pihak pengurusan PIPR masih belum mampu untuk handle event yang besar sebegini. Namun begitu, ada banyak improvement yang boleh dilakukan untuk meningkatkan kelancaran event di masa akan datang.

Pun begitu, tetap ada bagusnya terutamanya kawalan trafik oleh PDRM disepanjang persimpangan yang ada lintasan di antara peserta dan trafik awam. Namun untuk satu event yang besar pada bilangan peserta, PIPR haruslah juga mempunyai bilangan petugas yang besar untuk menguruskan event dari awal sampai ke akhirnya. Terdapat peserta yang tidak menghabiskan kayuhan dan balik ke rumah di pertengahan jalan. Dan ada juga tidak tahu route yang sebenar dan salah laluan.

Opportunity for improvement.
1. Registration dibuat awal sehari atau dua hari (Cadangan dari Pak Adib - Putrajaya Urban Riders)
2. Dapatkan bantuan petugas dari kelab-kelab basikal yang aktif dan sentiasa join PIPR
3. Tambah marshal dan sweeper.
4. Susun permulaan ikut kategori dan semua kategori akan diiringi marshal dan sweeper

Huraian:
- MTB dan RB dalam satu group, Folding, minibike dan fixie satu group
- MTB dan RB dilepaskan dahulu - then hanya berpecah pada laluan off road (kiranya ada)
- Foldies, minibike dan fixie dilepaskan kemudian mengikut laluan yang sama pada awalnya dan dihalakan ke laluan yang lebih pendek, kurang berbukit dan lebih santai. Ini kerana kategori ini lebih perlahan dan ada kalanya membawa anak kecil bersama

5. Safety first - budak fixie tak pakai helmet - suruh balik. sapa buat aksi berbahaya seperti wheelie - suruh balik
6. Bantuan kenderaan iringan 4 roda (4x4, kereta atau van) sangat penting.

Tu aje yang dapat akoo pikir untuk malam ni. Jika ada lagi cadangan yang bernas silalah komen di bawah. Kerana pendapat anda akan disalurkan melalui ahli jawatan kuasa PIPR yang sah.
Monday, February 27, 2012 2 comments

Menjemput abang Raleigh Ugo di Rawang

Boleh percaya ke cakap budak ni?

Seller (Chegu Nasrul) mengucapkan selamat tinggal

Adik dah siap tunggu abang...

Rasanya lebih sebulan berhubung. Akhirnya jodoh pertemuan dan rezeki ketentuan Allah so bertukar juga la basikal dan kepala agong di Rawang. Punya akoo risau pada mulanya sampai akoo mintak geng BBS Cyclist bagi tips. Tapi kesudian Ipin untuk ikut memang sangat banyak membantu. Kesudian seller turun sampai ke Rawang dari Ipoh pun sangat meringankan. 

Yang menariknya, Chegu dan Ustaz ni ada geng basikal juga di sekolah mereka. Diorang berminat nak Night Ride di Putrajaya sambil layan offroad esok harinya. Memang dah cantik sangat la tu sebab Putrajaya ada Taman Cabaran. Nanti-nanti akoo review balik.

Iklan basikal nih di BBS (klik sini). 


0 comments

PIPR14 bersama Putrajaya Urban Riders

Geng Brompton 

Beratur macam nak rak. Tapi ramai tak dapat baju.

No akoo lain. Tapi no ni je la yang dapat

Adus... gambar tak ikut turutan. Ni dah abis ride dah nih

Masa ni berenti makan pisang yang akoo tapau...

Masa nih akoo baru lepas kena trick dengan geng-geng PUR

Kita minum dulu....

Crank ada 3...

Another Foldies

Tayar dia kecik je

Couple dengan anak naik foldie. Kuat kaki brader ni

Ni ada bantuan nyawa tambahan....

Geng power ni. FB siap ada disc brake. Tapi naik bukit akoo tapau aa...

They are not oldies. Just foldies

Seawal pukul 7.30 akoo kuar umah ride gi Presint 2. Tengok ramai gila orang beratur. Nasib baik akoo tanya kat Megat Zulkarnain. Cara daftar - check nombor, beratur ikut nombor, amik kupon, bawak kupon amik baju dan amik nombor letak kat basikal/baju. Hakikatnya - hampeh. 

Jumpa gak bebudak yang akoo pernah kenal dulu-dulu macam Bacak (ex-SAS), Marv (ex-UTM). Tapi puas akoo perhatikan geng PUR tapi tak jumpa. Rupanya diorang tunggu kat belakaaaang sana. Tunggu abis suma orang gerak, baru la diorang nak gerak. 

Macam biasa la. Akoo layan Pak Adib je. Bawa slow and easy. Tapi ada gak geng folding yang laju. Tapi last-last akoo gak yang terkena. Diorang siap pikul basikal naik tangga sedangkan akoo naik bukit tinggi gila. Tak terasa hati pun. Seronok dapat cabar bukit tinggi tu.

Cuma akoo rasa pengurusan PIPR tak mampu lagi nak handle event besar macam ni. Serabut, terabur dan ramai tak puas hati. 
Saturday, February 25, 2012 0 comments

Night Ride - Meditop + BBS Cyclist - Success!

Fuji RjSutan +  Raleigh Full-sus pinjam

Giant ATX Biru keADILan - Hafiz Iceberg

Sume superhero tolong betulkan brake depan abang kawasan - Kahlid Silver Surfer

Giant Yusri - nampak cun la...

Abang kawasan posing manja sedang orang lain bertungkus lumus

Ini champion punya - Corratec Mif Deale 

Setelah dapat kebenaran dari penganjur, akoo pun jemput geng chatters BBS utk join night ride semalam (Jumaat malam). Jemputan yang telah disambut oleh Mif dan RjSutan. Berbanyak terima kasih kepada meraka berdua yang sabar melayan kerenah bebudak kilang akoo nih. Termasuk sabar menunggu akoo yang jauh tertinggal di belakang akibat kesakitan pada kelangkang dan buntut akibat seat yang kerasa dan tak pakai seluar ada pad.

Pada awalnya, akoo rasa macam ada kegagalan skit. Akoo dan Abang Din Driver tersohor gerak dari Kampung Limau Manis - panjat bukit panjang (Bukit Mental kata bebudak ni) pastu sampai flyover Alamanda berpecah pula. Akoo ke P.14 nak jemput Mif dan RjSutan Abang Din plak dah masuk ke kiri. Sedang akoo naik, bebudak Meditop dah turun dari sana. Mif dan RJ tak kisah sebenarnya sebab geng Keliwon Night Ride pun ada kat P.14 tengah bersiap. Tapi dalam kelam kabut tu, dapat juga kitorang berkumpul di Dataran Masjid Putra.

Lepas regroup, gerak dari Masjid Putra ke PICC. Mulanya akoo dapat gak ikut phase bebudak nih. Tapi lepas ketidak selesaan di kelangkang. Akoo la orang terakhir dalam tu. Sampai Simpang PICC lepak berkumpul dulu melepaskan kepenatan. Dan turun semula ke arah P.14 melalui jalan Desa Pinggiran Putra dan naik bukit panjang tu. Akoo masa nih memang dah susah dah nak kayuh. So akoo kayuh la perlahan-lahan. Rupanya diorang tunggu kat puncak. Tak tahu lah berapa lama diorang tunggu situ.

Macam biasa abis kayuh lepak minum di Haji Tapah. Semua cyclist lepak minum termasuk offroad hard core- JonzCY yang datang lepak sekali. Settle minum memasing dah dekat dengan kereta memasing. Akoo ngan Abang Din ada lagi 5km termasuk 3 kali naik bukit utk sampai ke rumah Abang Din. Tapi Ipin ngan Razi offer untuk hantar naik Avanza - syukur....

The Cyclist
1. Yusri
2. Ipin
3. Akoo (pakai beskal pinjam)
4. Haji Ikram 
5. Kahlid
6. Hafiz (new comer) 
7. Saleh
8. Razi
9. Abang Din Driver Tersohor
10. Kawan Kahlid
11. Mif Deale
12 .Raja Sutan

Guest - Jonz Che Ya

Cyclist tercicir
1. Azizan (boss akoo)
2. Saidin - hantar wakil - basikal yang akoo pakai 
3. Botak - Chandra tak approve cuti. (Sapa boss??)

Ucapan terima kasih kepada BBS Cyclist yang sudi menyertai kami.Maaf atas segala kesulitan dan kekurangan yang ada pada pasukan kami ini.
Friday, February 24, 2012 0 comments

Night Ride bersama bebudak kilang (24/2/2012)

Terbuka untuk MTB dan RB. Foldie tak digalakkan

Route cadangan - outskirt Putrajaya (27km)

Dengan perkembangan pesat arena perbasikalan di kilang akoo, telah membuatkan semangat yang membuak-buak di kalangan ahli pasukan basikal. Malam ini, kami telah becadang untuk membuat sesi Night Ride untuk memanaskan badan mengikut jalan luar Putrajaya berikutan Dataran Putrajaya telah ditutup untuk sesi Karnival WOW.

Setelah mendapat persetujuan rakan-rakan, saya menjemput juga mana-mana peminat basikal untuk menyertai kami malam ini. Namun harus diingat, kami hanyalah kumpulan pengayuh yang suka-suka sahaja. Ride for fun.

Details:
Meeting Point - Presint Diplomatik (P.14)
Masa bertemu - ±9.15
Sila hubungi - Joe Radzif (0se3-3o3 namnam patpat) sekiranya anda ingin menyertai kami.

See you there.
11 comments

Tips membeli sebuah basikal terpakai

Tips oleh Dsbke Wan di BBS Cyclist Group di FaceBook

Soalan: Saya seorang folding cyclist yg rasa macam beli mtb terpakai. Boleh dapat tips utk tengok basikal tu ok atau dah abused.

Jawapan:

1. Periksa dengan teliti frame ada tampalan stiker di mana2 bahagian pun.. minta izin kopek sticker tu untuk pemeriksaan kemik dan retak


2. Periksa headtube samada ada crack di sekeliling bahagian yang dimasukkan 'Headset'



3. Periksa bahagian Bottom Bracket Shell sama seperti diatas untuk keretakan atau BB cup masuk senget.


4. Periksa bahagian chainstay (lebih2 lagi driveside) chainstuck boleh merosakkan tubing bahagian ni.. periksa untuk keretakan juga di bahagian ini TERUTAMANYA di 'tab cable guide' yang dipatri dan welding sambungan antara BB shell dan juga drop out.


5. Periksa alignment (tegak vertikal) tayar belakang selari dengan tubing seat dan tayar depan (kalo fork rosak guide guna tube seat saja)..


6. Periksa 'drop out' untuk sebarang kerosakan dan bengkok.. perhatikan juga hanger Rear Derailer (RD) untuk sebarang bengkok, longgar dan retak. kalau haus kat dropout tu biasa la..


7. Buka seat clamp dan tarik seat post keluar, seat post yang jam boleh memeningkan kepala anda dikemudian hari.. periksa seatpost ada bengkok atau crack.. begitu juga dengan tubing seat frame tersebut.


8. Periksa cockpit (handlebar, grip, stem, saddle, dan headset) untuk sebarang kerosakan.. Headset yang longgar menandakan bearing yang tidak elok melainkan penjual memberitahu dia memang tak pernah servis bearing( jadi mintak kurang la sikit.. mahal tu headset)

9. Periksa fork.. kalau besuspensi periksa samada ia masih berfungsi dengan baik.. cara2 memeriksa fork suspensi:

9.1 Periksa crown. bahagian yang menyambungkan kedua2 belah kaki fork (kecuali lefty cuma sebelah) dengan tubing steerer yang dipasangkan di headtube frame itu.. periksa bengkok, retak, kesan modifikasi maut (retrofit steerer patah dan drill lubang mudguard).

9.2 Periksa stanchion tube iaitu bahagian atas bagi fork normal (kecuali inverted fork macam shiver, lefty, dorado, dan beberapa model lagi dari RST dan DNM) untuk sebarang calar, kemik, haus dan bengkok.. periksa juga seal lip (bibir) untuk sebarang kerosakan seperti koyak dan merekah.

9.3 Periksa slider iaitu kaki bawah fork tersebut untuk sebarang retak yang terbuka, pecah, kemik berlekuk, dan periksa juga bosses brake canti/V-brake (jika ada) IS disk brake mounting atau Post brake mounting(periksa tread lubang). periksa bahagian dropout fork untuk sebarang kerosakan... selalunya lower leg/ slider ni memang bercalar dan tak sedap dipandang, tetapi kerosakan kosmetik adalah biasa bagi MTB.

9.4 ni pening sikit.. tekan handelbar ke bawah untuk test suspensi untuk fungsi damper dan seal.
- cara2 nya.. ialah pusing damper rebound (jika fork tu ada rebound) ke arah positif atau paling perlahan (gambar kura2) tekan dan dengar minyak mengalir dalam circuit damper fork tu.. fork yang masih elok akan berfungsi seperti yang diset.. set kura2 dia slow, set arnab dia laju la retun semula lepas tekan.. kalo ada compression pula hang kena tanya kat tuan asai dia macam mana fungsi dia.. kemudian periksa knob2 tersebut samada jem atau tercabut/longgar.. (kalau ketat tanya dan suruh owner asal set bagi longgar, pernah ada kes pembeli kene tipu.. fork dah rosak ditempek/sendal knob rebound dengan kertas supaya tak tercabut) check juga knob preload.. kalau spring coil ada knob pusing yang ada +ve dan -ve.. kalau spring tekanan/mampatan udara pula periksa shredder/dunlop valve tempat tekanan udara dimasukkan dari sebarang kerosakan.. fork spring tekanan/mampatan udara yang rosak akan kehilangan udara dalam tempoh dari beberapa saat ke beberapa jam bergantung kepada kerosakan 'seal'.. fork ini akan berkurangan travel(kepanjangan pergerakan/serapan) dan akan menjadi pendek.. bila tekanan udara kurang/keluar..

9.5 Periksa sebarang sisipan/ kebocoran minyak hydarulik dari bibir (seal) fork.. fork yang bocor minyak hydauliknya meleleh.. untuk fork yang ada hydraulic damper jer... nak senang kalo fork itu tak dipasang di basikal, terbalikkan fork itu.. goncang fork tersebut(boleh dengar minyak kocak) perhati ada tak minyak keluar dari mana2 knob, atau seal. Tekan(kompress) fork tersebut dalam keadaan terbalik berulang.. perhati jika ada sebarang kebocoran dari seal dan knob.. jika bocor pertimbangkan semula pembelian.. jika owner itu boleh hantar untuk servis, dia sepatutnya buat..


10. Periksa roda/wheels dari sebarang kerosakan.. Tayar tidak merekah atau koyak.. Rim tidak bengkok, gelong, kemik, retak.. hub, freehub, bearing berfungsi dengan baik(tak goyang, rachet loose/terlepas, bearing berat/stuck) dan semua spoke cukup.


11. Periksa sistem brek samada berfungsi atau tidak.. ketebalan pad brake dan lever tidak cacat atau rosak..


12. Periksa gearset samada berfungsi baik atau ada tanda2 telah wear/haus.

Insyaallah dapat la beli basikal 2nd yang berkualiti.. Ingat.. kita pembeli(pengguna) kita ada hak untuk bertanya...

Gambar tambahan:




 
;