Blog Jual Beli (Klik Gambar)

Tuesday, October 29, 2013 0 comments

KLMBH BASH #228 - Putrajaya (29 Sept)

View dari puncak Bukit Tok 4 Rashid - Nampak ghumah den...

Bulan buat perangai diteruskan. Kali ini menyertai buat pertama kalinya - BASH KLMBH. Bash bermaksud Bike + Hash. Masuk dalam trail ikut kertas yang menandakan route. 

Oleh kerana terdengarnya Bash kali yang ke 228 akan berlangsung di hometown Putrajaya, maka akoo pun berminat nak join. Geng BBS pun memberi respon untuk join. BC Kelolo pun join. So akoo pun nak join juga sebab boleh kayuh dari rumah. Starting dari Equestrian Park. Diorang ni start lambat dalam 9.30 pagi. So senang skit nak bersiap pagi tu. Akoo ada ngajak geng P5 Basikalis dan Din bersetuju untuk join. Geng GTRiders tak da yang berminat. Santai kot.

Din, Yazid (terlindung), Member Eddy, Fazlee CheTa, Khalid XCRider, Jonz, Miao, RJ Sutan dan Eddy

Briefing sebelum start kayuh

Berkonsepkan santai so akoo kayuh berkumpulan dengan diorang nih kat belakang-belakang. Lalu tepi pagar Equestrian Park (EP) dan cross bawah flyover menuju ke kolam mancing. Akoo tak tahu pun ada jalan kat situ!!! Lintas sungai dan menghala ke kampung Orang Asli dan ikut jalan lama yang ditinggalkan menuju ke Kampung Tok 4 Rashid. Kemudian menuju ke kaki bukit dan menaiki Bukit Tok 4 Rashid yang setiap hari akoo tengok dari depan rumah akoo. Akhirnya tercapai hasrat nak ikut trail ni. Akoo pernah naik tapi ikut jalan dari Kota Warisan.

Pastu turun kat pencawang Celcom dan berenti agak lama kerana leader tak jumpa sambungan trail. Lepas pada tu turun downhill pacak tegak yang tak berani nak kayuh. Dapat kayuh separuh pastu tolak sampai ke bawah. Sekali lagi menunggu lama sebab tak tahu jalan. Tiba-tiba sweeper yang keluar dari situ kerana leader tadi dah tersalah baca jalan. Jalan balik dah jadi jalan pergi. So kitorang amik keputusan untuk patah balik naik ke Bukit Tok 4 Rashid! PACAK tu bro.

Kawasan Pencawang Celcom

Putrajaya dari Kawasan Pencawang Celcom

Masa ni la brek start memberikan bunyi yang kurang menyenangkan. Terutama lepas layan downhill panjang dari puncak bukit ke kaki bukit. Sampai kat kampung kat bawah tu, sweeper panggil sebab salah jalan. Rupanya jalan baliknya lalu single trail yang selari dengan jalan datang tadi. Kemudian cross bawah jambatan dan kembali menuju ke Kampung Jenderam dan cross sungai ke kolam mancing. 

Kemudian lalu bawah bawah highway tu dan lalu kat kawasan lapang sebelah Desa Pinggiran Putra dan keluar di sebelah tempat pembancuhan simen La Farge bertentangan dengan EP. Tamat kayuhan dengan catatan lebih kurang 24km sahaja. Dan akoo pun menambah lagi satu km untuk berkayuh pulang ke rumah.

Bukit Tok 4 Rashid dari rumah

Tuesday, October 22, 2013 0 comments

Solo Ride - Minggu ni Tampin


Memandangkan geng GTRiders yang lain menghala ke Thompson Trail, Cameron Highland, akoo mengambil keputusan untuk layan 'homegrown' - Tampin Nature. Seumur hidup ni tak pernah kayuh kat Tampin. Biasa outing hari Sabtu pun naik bas Eng Giap (r.i.p). Eng Giap pun dah tak ada lagi dah. dah tutup. 

Kebetulan takdir Allah, listing nama disusun dok bawah junior kat sekolah dulu yang berasal dari Banting tapi dah jadi cikgu di Kuala Pilah. Tengok pada listing, kategori 'Men Open' hanya 361 orang sahaja dan mengikut calculation, akoo target nak dapat nombor 150 dan ke bawah. Tapi makin dekat nak ke event ni, makin banyak makan dan tido pulak. 
Thursday, October 17, 2013 0 comments

Final Pieces had arrived (Lagi?)


Rim idaman akhirnya berjaya diperolehi dengan harga patut. Deore XT sahaja pun, bukanlah suatu yang sangat mewah pun kan. Biasa-biasa je. Yang best, wheelset (WS) ni blom dilanyak lagi oleh tuan asalnya yang telah upgred ke WS lain. Mungkin ramai yang tak berapa memandang tinggi kepada WS Shimano sebab hanya pakai loose bearing dan tidak menghasilkan bunyi-bunyian yang indah. 

Pakej yang hadir dengan WS ini agak menarik - Rim XT, hub XT, rotor XT, cassette XT (later dapat tau hanya deore so dapat potongan harga), tayar Racing Ralph (belakang) dan tayar Rocket Ron (depan). Kelebihan rim XT adalah - UST so boleh terus pasang valve (XT juga) dan - tubeless terus.

Setelah dimasukkan sealant dan dibaringkan untuk sidewall

Sebelum nih akoo pakai Shimano MT55 yg dapat sekali dengan basikal Polygon dulu. So ini kira upgred la skit. Berat dulu total kedua-dua rim dalam 3.7kg rasanya. Dan kali ini dapatlah kurangkan sedikit menjadi 3.5kg sahaja. Cassette dari MT55 dipindahkan ke XT dan lepas ni tayar road akan dipindahkan ke MT55. 

26" jer. Tapi kalau nak masuk 27.5" atau 29" pun nak pakai XT jugak

Tuesday, October 8, 2013 0 comments

22 Sept: Hypertrax Dengkil Jamboree


Hypertrax Dengkil ni kira 'home' la ni sebab starting point dari rumah akoo dalam 3.5km je. So akoo kayuh je la dari rumah. Lagipun, sejak dari Sabtu pagi-pagi akoo dah ada kat sana sebab akoo masukkan flyer 'Servis Fork & Puyuh Dari Ladang' ke dalam goodies bags. So akoo rasa ada antara korang dapat / terjumpa flyer tu kan. 

Masukan flyer kat starting point

Sample flyer - masa ni kat stor diorang

So akoo dapat tahu yg flag off pukul 8.30am. So pagi tu slow-slow gerak ke Dengkil. Siap lepak mamak mydina tu dulu sampai 8.15am. Kali ni akoo daftar bawah Persint 5 Basikalis dengan menemani 2 orang first timer - Din dan Husni. Geng GTRiders yang join - Hashni, Abang Duan & Hisamudin. Haji Ikram tak datang sebab demam. BBS Cyclist pun ramai kali ini - Hazrul, Shahrul, ZulSaturn & RJ Sutan dan Munazrin pun ada. So akoo start belakang sekali dengan diorang. Kayuh pun slow-slow. Lepas masuk jalan ke Banting tu, ada sorang rider patah balik. Pakai baju Amaniz - akoo kenal sangat rider ni - Ayan satu sekolah dulu (SMSTJ). Dia jatuh lepas basikal dia kena pancung dan dia menyebabkan Abang Om (DR²) pun terjatuh. 


Ni la rider pertama yang menamatkan perlumbaan dengan patah balik ke starting point

On tar sejauh 8km rasanya (meter dah kong) pastu masuk ke laluan landai di dalam Paya Wetland. Masa ni berkayuh santai dengan beberapa kawan termasuk Master Arue Orbea dan Mizwan Hasmy (schoolmate masa sekolah menengah SMSTJ)). Lepas checkpoint kedua sebelum sampai highway - Din memecut tinggalkan kitorang (akoo dan Husni). Dia kuat tak pa, so kita yang tak berapa kuat ni keep slow pace je.

Masa naik bukit lepas keluar Wetland - jumpa sorang lagi budak SMSTJ (junior) - Masrul. Rasanya masa kat sini ada skit perasaan nak cramp tapi akoo counter kan pakai perasaan sahaja (ilmu perubatan level tertinggi). Tapi agak malang skitlah kali ini. Over-confident untuk ride dalam parit menyebabkan tersembam ke pokok. Bercalar jugalah lengan kiri tapi rusuk kiri menghentak pokok. Berhenti la sekejap dan kemudian meneruskan perjalanan. 

Lokasi kejadian. Pokok belah kiri tu la tempatnya. - Gambar ehsan PRCC

Sikit je kan...

Berkat training menggunakan kaedah interval di atas trainer - semua halangan berbukit diatasi tanpa sebarang masalah siap potong rider lain lagi. (Bukit pun tak pacak sangat). Poyo je lebih den nih. Syukur semuanya dapat menamatkan kayuhan tanpa kesesatan seperti rider yang mengejar ranking dan podium. Din dapat D233, Husni D278 dan akoo ditempat D279. Asal akoo bawak first timer je mesti diorang finish depan akoo. Macam masa Sepang Jamboree tahun lepas. Bawak Aznan, dia finish nombor 60 dia dah balik pun akoo blom sampai finish line lagi. 

Kali ni akoo rajin skit tunggu sampai ke habis acara. Tapi takda rezeki untuk menang lucky draw. Jumpa lagi tahun hadapan.

Din & Husni 

Basikal ni lepak je kat sini sampai abis acara teman tuannya yang makan sampai 2 kali. Burp...

Thursday, October 3, 2013 0 comments

Hari Malaysia - 60km mengelilingi Putrajaya

Bukit pacak tegak mencanak di Taman Rimba Alam

Salam Hari Malaysia, 16 September. Akoo dah dengar cerita yang geng Jom Kayuh yang diketuai oleh Hazrul nak melayan 60km keliling Putrajaya. Mulanya Tamo bagitau dan kemudiannya CheTa mengajak. So meneruskan minggu buat perangai ni, akoo dalam diam-diam simpang planning. 

Pagi tu bersarapan di Kedai Ejeap, PCP. CheTa dan Hazrul dah tunggu. Lepas akoo bersarapan rot canai, akoo telan separuh bar coklat tenaga - Access yang hebat dipromosi oleh CheTa. Apa yang menarik khabarnya lebih hebar dari Powerbar sebab ada 'Turn Fat Into Fuel'

Tukar lemak menjadi tenaga

Perjalanan bermula dengan memasuki PCP dan keluar ke kubur melalu jalan Xterra. Kemudian masuk ke road melalui Desa Pinggiran Putra - Kg Limau Manis dan masuk ke off road keluar ke Presint 15. Di sini masuk pula ke Taman Rimba Alam on tar dan off road. Akhirnya sampai ke Mamak Tapah untuk refuel. Sekeping roti canai lagi dan menghabiskan Access Bar. 


Selepas settle, gerak ke wetland mengikut jalan gravel. Masa ni akoo temankan Auzaie sampai la melintas sungai. Kemudian dari Wetland keluar ke Presint 11. Kembali melalui road sampai Bangunan Seri Wilayah dan mula paved route tepi tasik dari dataran Masjid Putra sampai ke Taman Empangan. Kedai makan tutup dan mesin air habis. Ramai peserta sudah kehabisan air. Masa ni peserta berpecah. Ada yang pulang terus ke PCP - Auzaie, CheTa dan Zul. Yang lain sambung jalan tepi tasik sampai ke Pullman dan berhenti di Kolam Renang Presint 6. Nasib baik bukak. Sempat topap air. 

Berhenti sebentar tepi tasik sebelum sampai Taman Empangan

Dari sini masuk ke trail Xterra yang bermula di Pusat Sukan Air tu dan keluar kat Apartment 5R3 masuk ke dalam semak lalang keluar pula ke jalan motor dan melintas ke Dengkil. Akhir sekali cross bawah terowong dan keluar di Kampung Tok Aminudin yang kat depan PCP tu. Total keseluruhan dalam 59km mengikut Hazrul punya GPS. So campur akoo kayuh dari rumah - dia jadi lebih 61km la.

Puncak Bukit Pacak 

Sesi berehat-rehat

Apa yang menarik kali ini. Inilah ride akoo yang paling jauh setakat ini. Sebelum ini 50km (PCP-Dengkil-Kota Warisan-Bukit Tok 4 Rashid-360-Kota Warisan-Dengkil-PCP) yang mana akoo cramp di km yang ke-35. Sabtu aritu pun (Sg Buah) akoo hampir cramp selepas km yang ke-25. Kali ini layan Access Bar tu, hanya terasa macam nak cramp di betis selepas 50km. Letih tak terasa sangat. Lepas akoo balik rumah, terus bawak anak akoo gi Pusat Maritim pulak untuk layan Monster & Dinosaur. Lepas tu lepak tasik plak. Anak akoo tertidur kat kedai mamak dan akoo steady sampai ke tengah malam. Lepas tu bangun awal tengok Liverpool main. Pagi esoknya tak mengantuk di opis. Kuat penangan Access Bar tu. Nak try? Hubungi akoo kat 013 303 6644

Tengah menguatkan semangat untuk gi tengok dinosaur sebab dia takut

Dah seronok masa ni sampai tak nak balik 


Sambung layan tasik Putrajaya tengok ikan pulak

 
;