Blog Jual Beli (Klik Gambar)

Sunday, November 18, 2012 2 comments

Kota Warisan - Dari Dengkil (14 Oktober 2012)

Lama dah akoo tak update blog ni. Rasa malas nak update. Sebab gambar banyak kat handphone dan kat opis tak leh nak download sebab MIS block. Hari nih wife tersayang dengan rajinnya download software kat laptop dia so akoo pun amik kesempatan.

Tarikh tu geng kilang - GTRiders join dengan SPRides gi Sungai Lalang. Tapi akoo macam biasa la malas nak gi jejauh so pilihlah trail berhampiran dengan rumah yang di-initiate-kan oleh Hazrul BBS. Join plak dengan geng Junk - DR2 dan akoo punya junior kat sekolah dulu - Aznan pun nak join. Masa kumpul kat bengkel Junk pun ada budak satu floor dengan akoo kat kuarters pun join. So ada la dalam 15 orang.

Akoo gerak dari PCP je kayuh dengan Aznan tapi menunggu semua orang kat Bengkel Junk memang lama. Pastu gerak masuk Kota Warisan dari Pekan Dengkil. Akoo macam biasa, depan skit je dari sweeper. Tapi Aznan agak laju. Walaupun khabarnya baru main beskal tapi memang kuat. 

Junk bagitau yang trail ni tempat training geng diorang. Naik bukit je kerjanya. Tapi scenery ladang kelapa sawit la. Pertengahan jalan selisih dengan satu grup lain kat tempat gas. Amik gambar dulu. Diorang kenal satu sama lain. Akoo sebagai beginner tak kenal pun. Masa nak naik ke pencawang, akoo naik ikut jalan landai tapi panjang. Mental koyak so akoo lebih tolak dari kayuh. Aznan naik bukit pacak. Memang impressive. 

Lepas lepak lama kat atas tu menunggu semua regroup, turun ke pekan KW dengan reverse trail yang selalu akoo lalu. Lepak kat mamak biasa tu dan kemudian ikut jalan belakang kawasan perumahan. Dah tak jauh sangat dah lepas tu. Kumpul balik kat Bengkel Junk tapi ramai yang terus balik sebab kayuh dari rumah. So akoo pun ke PCP dulu basuh basikal sebelum balik ke rumah.

Bengkel Junk di Dengkil

Kona Aznan - 12kg+

Vicnie yang sangat ringan

Orbea yang sangat mahal

Trail finder Tuan Hazrul dah sampai

Berehat di puncak bukit pertama

Donat Peanut Butter

Berehat sebelum naik bukit pacak

Beskal ni pun nak kena rehat sekejap

Raleigh - Mongoose - Vicnie

Dua bijik penunggu PCP

Dua budak Siput 
Friday, October 12, 2012 1 comments

PCP: Kayuhan Kegelapan (11 Oktober 2012)

Bersempena percutian akoo ke Hospital Putrajaya untuk membuat check darah anak akoo yang berusia 3 bulan - Ahmad Sram Amjad, akoo pun melarikan diri dari rumah setelah selesai solat Asar. Berbekalkan sms dari beberapa kengkawan yang menyatakan akan ke PCP, akoo redahkan jugak ke sana walau pun mega mendung (awan) telah menutupi sekian langit. Baru pukul 5.00 dah gelap.

Rakan taulan semua start lambat. So akoo yang awal ni redah dulu ke dalam berseorangan. Walaupun berjaya lepas di rock garden, tapi akoo merasakan level of confident akoo semakin merosot. Sampai ke gazebo ke-3 akoo terus potong ke Menara Puncak. Turun dari situ pun akoo hampir gagal. Sampai di parking - Qassim Merida pun sampai. Tak lama itu Zidan pun sampai tapi dia terus naik atas. Kemudian Hazrul pun sampai dan akoo test XTC 14.5 nya. Ok jugak. Nak kena tukar frame kecik la akoo nih. Last sekali seorang beginner - Khairuddin aka Din XNine pun sampai.

Berempat start. Hazrul dan Qassim mengenakan lampu untuk mengatasi kegelapan. Akoo merasakan hujan sudah mula merintik-rintik so akoo potong terus dari 1st parking atas ke Menara Puncak sementara 'penunggu' yg dua orang lagi membuat full loop. Di sini akoo berjaya membuat sedikit tunjuk ajar kepada Din apa itu switchback berbatu-batan. Akoo hampir tertewas lagi di situ.


Cerah di luar, Gelap di dalam

Sampai kat starting gazebo, Zidan call bagi tau dia kat tempat downhill dia tanya mana yang lain. Akoo cakap ada kat dalam. Tak lama tu 2 orang penunggu pun sampai dan ajak kitorang masuk lagi separa loop. So kitorang layan sekali lagi dengan separa loop sambil disinari lampu basikal. Skip rock garden dan desert hill. Potong dari gazebo ke-3 terus ke parking Menara tanpa lalu Menara. Terus ke bawah Din belanja basuh basikal. Pastu balik ke rumah bertiga dan sampai 7.05 pm. Wife akoo dah call dah masa tu.

Tiga orang 'penunggu' - Qassim dengan frame gantian, Hazrul & Zidan

Friday, October 5, 2012 1 comments

MTB Jamboree Putrajaya - 2 Disember 2012


Details di: (Klik Sini)
Tarikh: 2 Disember 2012 (Ahad)
Lokasi: Taman Wetland Putrajaya, Presint 13, Putrajaya.
Penyertaan Terhad kepada 2,000 peserta 
Jarak: 45km-55km (20% road + 80% off-road)
Yuran Penyertaan: RM 50.00

Ketegori :
1. TERBUKA LELAKI - 17 - 44 tahun
2. TERBUKA WANITA - 17 tahun ke atas
3. VETERAN LELAKI - 45 tahun ke atas
4. JUNIOR LELAKI - 10-16 tahun
5. JUNIOR WANITA - 10-16 TAHUN

Wetland

Offroad starting point

Trail

Thursday, October 4, 2012 1 comments

Sepang Jamboree 2012 - Suatu Pencerahan

Akoo mintak maaf kalau perkara ini agak sensitive dan offensive terhadap mana-mana pihak. Tetapi sebagai seorang Islam akoo mempunyai hak untuk tahu berkenaan ke mana hala tuju duit yuran yang akoo bayar untuk menyertai jamboree itu. Lagi-lagi hangat diperkatakan tahun lepas pihak pengurusan telah memberi charity kepada sebuah gereja sehingga ramai riders Muslim tidak mahu terlibat.

Akoo teringin nak join Sepang Jamboree ini sebab dikhabarkan treknya yang tidak membunuh seasonal rider macam akoo ni. Lagi pun bulan November, kebanyakkan jamboree berada di sebelah utara tanah air. Jadi untuk domestique rider macam akoo ni hanya mampu participate di jamboree di sekitar Putrajaya-Bangi sahaja.

Jadi akoo gagahkan juga untuk bertanya. Mulanya melalui email - tiada jawapan. So akoo tanya open di chatbox mereka. Alhamdulillah, suatu jawapan yang melegakan dari pihak Admin dan diharap Admin tetap dengan kenyataannya.


Monday, October 1, 2012 0 comments

UPM Fete: Muka kebiruan, nafas tercungap

KUALA LUMPUR: “Saya lihat mukanya kebiruan dan tercungap-cungap,” kata Mohd Faris Adli Mat Nawi, 34, yang cuba memberi bantuan sebelum Mohamad Samsul Ariffin, 31, meninggal dunia selepas menyertai Kejohanan Lumba Basikal Bukit Universiti Putra Malaysia (UPM) 2012, dekat sini, semalam.


Mohd Faris berkata, dia kemudian diberitahu rakan peserta lain yang Mohamad Samsul meninggal dunia ketika dalam perjalanan untuk menerima rawatan ke Hospital Serdang (HS) jam 12 tengah hari. Mohamad Samsul dari Kelab Basikal Pasoh Satu antara 1,700 peserta yang menyertai perlumbaan sejauh 40 kilometer itu yang dianjurkan Desa Tasek Mountain Bike Club yang bermula kira-kira jam 8 pagi.

Rakan sepasukannya, Azmi Abd Aziz, 43, yang dihubungi Harian Metro berkata, mangsa yang juga jirannya di Kampung Pasoh Satu, Jelebu, dekat Negeri Sembilan, berada dalam keadaan sihat sebelum perlumbaan dan sungguh bersemangat.

“Namun selepas sejam berlumba iaitu di kilometer (km) ke-18 dia mengadu pening kepala dan sakit dada lalu berhenti untuk berehat. Seorang rakan mengurut dada Mohamad Samsul sebelum kami semua meneruskan semula kayuhan.

Berita di Harian Metro (Klik Sini)
18 comments

Takziah buat keluarga cyclist di UPM Fete

Al-Fatihah.

Seorang cyclist yang beraksi di UPM Fete telah dijemput Ilahi seperti mana yang diumumkan oleh penganjur sewaktu sesi penyampaian hadiah dan cabutan bertuah. Banyak cerita yang kedengaran di alam maya berkenaan bagaimana Allahyarham pergi namun akoo tak pasti mana satu yang betul. Yang diumumkan Allahyarham mengalami serangan jantung. Namun apa yang penting marilah kita menyedekahkan al-Fatihah buat Allahyarham. Mohd Samsul Arifin 31 tahun dari PSCC.

Pun begitu semoga cyclist lain yang jatuh sewaktu downhill dan juga di route last menuju check point 7 yang mengarut cepat sembuh. Ramai yang menyumpah organiser dan ketiadaan medal finisher amat menyakitkan hati. Bab ni akoo cerita kat entry lain sebab akoo pun sakit hati di samping sakit kaki.
Thursday, September 27, 2012 0 comments

Kayuh Malam - Training elakkan cramp masa UPM Fete

Punyalah lama tak berkayuh malam sejak bulan puasa dulu dengan geng BBS Cyclist (Team Siput). Kali ni setelah mendapat restu orang rumah tersayang dan juga setelah settlekan budak comel lagi manja kat rumah tu, akoo pun plan nak berkayuh. Asal nak kayuh petang tapi kayuh malam. So akoo ajak la Syabrie yang duduk satu blok dengan akoo tu. Mulanya dia macam tak ON. Tapi berjaya di-ON-kan juga. Dia pun layan UPM Fete tapi tak training. Cramp karang baru tau. 

Jambatan depan PICC

Oleh kerana crank akoo tetiba buat hal, kayuh kurang smooth jugak la. So akoo cadang nak pusing-pusing sekitar PICC-Jambatan-PICC je. Nak naik sampai atas PICC memang dah tak leh dah. Then Syabrie ajak pusing sampai ke Masjid Putra ikut jalan dataran. So ikutkan saja tapi memang kayuh dalam keadaan susah, slow dan melawan angin kuat jugak. So dapat juga la 17.3km dalam masa 56:55. Average speed dia 18.2km/h. Tracking pakai Sports Tracker.

Pit stop kat Masjid Putra
Tuesday, September 25, 2012 6 comments

Sorang-sorang je layan PCP (22/9/2012)

Setelah malam yang penuh hujan dan padang di perkuburan Persint 20 pun digenangi air bertakung, kelihatan tidak ramai basikalis menyusuri laluan PCP. Geng BBS pula meredah hutan di Taman Rimba Alam - Sungai Merab dan akoo pula sibuk berkemas di rumah sebab Abah, Mak ngan Uwan nak datang tengah hari nanti.

Tapi mata ni dok perati je kat PCP dari tingkap. Oleh kerana suasana yang redup maka sesuai sangatlah nak meredah walaupun pada masanya matahari sudah tegak di kepala cuma awan menjadi perisai kepada panahan sinaran ultra violet. So selesai aje berkemas, akoo bersiap dan keluar rumah menuju ke PCP berseorangan.

Masa tu dalam 11.15 pagi. Di gazebo pertama ada juga beberapa basikalis sedang bersidai seperti sudah menamatkan acara masing-masing.

"Licin ke bang?" akoo bertanya.

"OK. Cuma ada tempat nak kena berhati-hati sikit"

Akoo pun turun. Slow je. Dengan ketidak-fit-tan akibat lama bercuti dari kayuhan jarak jauh ditambah pula fobia yang masih bersarang di dalam jiwa so kayuhan amat perlahan dan turun bukit dengan penuh hati-hati. Naik bukit tak yah cerita sebab pakai MTB kan... Mari Tolak Basikal sudah....

Lepas naik dari bukit panjang lepas Rock Garden

Sorang. Takde orang. Orang rehat sementara tunggu Jamboree Sungai Buaya kot esoknya. Sampai la ke gazebo yang bawah ni pun akoo sorang jugak lagi. Pace memang slow abis.

Pun sorang jugak tu.

Muncul la sorang brader pakai full-sus Specialized. Rasanya dia ada kat gazebo pertama tadi tengah lepak. Borak-borak khabarnya duduk Shah Alam kerja di UM kenalan kepada Zidan Pkum. Selang tak berapa lama datang lagi sorang full-sus Giant brader dari Nilai yang datang kayuh dengan isteri. Lepas tu kayuh bertiga plak. Cuma down-hill lepas melintas pipe line tu akoo hilang imbangan dan terpaksa melepas basikal serta landing dengan bersedia.

Nasib baik ada orang teman sekejap. Pastu semua pecut dan hilang.

Diorang ni laju. Lepak sekejap je. Pastu terus meluncur naik ke menara pandang last tu. Diorang kayuh, akoo menolak. Pastu tak jumpa dah. Trail tak berlumpur walaupun agak licin dengan tanah yang agak loose. Tapi tak de la sampai tayar jadi donat kacang macam kayuh dalam sawah. Lepas settle basuh basikal, akoo balik ke rumah. Pukul 12++ lebih jugak sampai. Ok la tu.
Thursday, September 20, 2012 0 comments

Cyclist Killed!!! (International)

Berita di Yahoo.co.uk (klik sini)

Pelumba pasukan Spain - Euskatel Euskadi - Victor Cabedo, 23 tahun terbunuh dalam kemalangan jalan raya semasa berlatih di lebuh raya. Mendiang baru sahaja berlumba di dalam Tour of Britain baru-baru ini dan mempunyai prospek yang cerah dalam sukan lumba basikal.


Thursday, September 6, 2012 0 comments

Event@NC Milan - Tampin Nature 02 Disember 2012 (Tukar tarikh)


Tampin Nature MTB Ride 2012
Ahad 02hb Disember 2012 ( 7.00 pagi )
Stadium Tampin dan sekitar daerah Tampin
Maklumat lanjut: (Klik Sini)

Peta laluan Tampin Nature
Wednesday, September 5, 2012 0 comments

31 Ogos - Makan tanah di PCP

Sempena Merdeka ke-55, akoo dengan geng budak kilang Meditop - GTRiders meredah Putrajaya Challenge Park (PCP) atau nama Melayunya - Taman Cabaran Putrajaya meredah hutan. Walaupun pada asalnya akoo tak nak masuk hari Jumaat tu sebab nak layan ngan Geng Team Siput BBS hari Sabtu tapi entah macam mana akoo layan jugak hari Jumaat. Akoo dah terlambat so tunggu kat bawah dan tiba-tiba muncul Hazrul09 dan Zulsaturn (BBS) disertai oleh Qassim Merida O-Nine dan 2 orang lagi geng Bandar Kinrara.

Dengan confident akoo melusuri semua halangan dengan selamba berkat brek yang dah upgrade dari mekanikal ke hidraulik. Kali ini kitorang turun di trek tak bernombor atau akoo panggil 'Trek Jonz' cuma tak lalu Trek No. 2 sahaja. Oleh kerana otot dah kendur skit dan perut penuh hazard kuih raya, maka kebanyakkan pendakian lebih dinamakan penolakan sahaja.

Oleh kerana Allah nak memberi sedikit peringatan kat akoo, final corner sebelum sampai ke starting point akoo tersembam setelah terbalik kuang. Turun agak laju (confident lebih sambil riak dalam hati), sekali sedang brek ada lekuk skit. Tayar depan masuk, fork menyerap hentakan, tayar lock dan tayar belakang terangkat ke depan. Kedebum! Nangka busuk dah.

Kalau terbabas buleh sempat lompat ke tepi, pegang dahan, peluk pokok. Tapi kalau kena balik kuang nih memang makan tanah le jawabnya tak sempat nak nak golek-golek dah. Calar-calar je tapi 3 jari belah kiri agak kebas sampai ke hari ini tapi insyaAllah tak de ape yang teruk kot sebab rasanya bengkak sahaja. Terus macam blur lepas tu. Bukan sebab kepala terhentak tapi tak puas hati rekod tak pernah jatuh di PCP terlebur akibat perasaan terlalu yakin.

Tapi geng GTRiders pun rupanya semua dikhabarkan terjatuh. Yusri jatuh di tempat yang sama. Hashni tak pasti jatuh di mana tapi nampak kecederaan lebih serius. Haji Ikram pun mengaku jatuh tapi dia agak hampir pitam semasa di gazebo mengadap kuarters.

Dari kiri Hazrul09, ZulSaturn, Danny, Zack & Qassim

Sabtu pagi badan agak sengal-sengal jadi akoo tak jadi kayuh dengan geng BBS. Tapi datang juga ke PCP tunjuk muka sempatlah jumpa Maxxdin dan DsBke Wan.
Wednesday, August 29, 2012 5 comments

Event² lepas raya - Saya mesti piley........


Jumpa di facebook ada seorang basikalis yang rajin telah sum-up beberapa event lepas raya ni sampai ke bulan 12 nanti. Walaupun data tidak lengkap tapi bolehlah pilih mana yang nak join. Akoo berkemungkinan akan join 30/9 - UPM Fete dan 2/12 - Putrajaya MTB. Jumpa di sana....
Monday, August 20, 2012 0 comments

Lebaran 1433

Takabalallah Minna Waminka

Kami sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri 1433. Maaf Zahir Batin.


Tuesday, August 14, 2012 0 comments

KHS Folding Bike - Deal Done

Full advertisement: (Click Here)

Kawan saya tetap nak jual basikalipat ini dengan kadar segera. Harga diturunkan dari RM2750.00 ke RM2400.00 dan boleh dirunding lagi sehingga basikal ini terjual....

My friend want to sell this bike urgently and the price reduced to RM2400.00 from RM2750.00. You can further negotiate this price as the bike need to be sold quickly....


Tuesday, August 7, 2012 0 comments

No More...: KHS F20-T3 (Folding bike)

Menjual Basikalipat KHS F20 T3 bagi pihak kawan. Tapi basikalipat ini ada bersama saya. So kalau berminat, call saya dan kita jumpa untuk tengok dengan lebih dekat. Nak beli ke tak nak beli ke tapi nak tengok je pun buleh. Tak ada masalah. Pepahal call sahaja la. Lokasi - Putrayajaya berhampiran PICC.

Details yang lebih kurang tepat:

Maker: KHS
Type: Folding bike (Basikalipat)
Model: F20 T3 (limited)
Frame: Folding steel Reynolds 500. 
Fork: aluminum high strength. 
Cushion: Soft Tail's Rear Shock PTK 3000A
Crank: Driveline 52/42/30 T CNC
Cassette: 10 Speed
Shifters: Microshift
FD: Shimano 105
RD: Shimano Tiagra
Brakes: Ridea V-Brakes 
Saddle: Darco Selle Royal
Wheelset: 20' Reddot Glory - Monarch Gold Edition

Asking for RM2400.00 (highly negotiate)
For more details - come, drop by and belek sepuas hati.

Call Joe Radzif @ O|3-3O3 6644




























 
;